A wellnessben hallottam egy netes táskaboltról

Azért is szeretek wellness hotelekbe menni mert ott érdekes dolgokat hallhat az ember. A múltkor például egy idős úr mellett ültem a szaunában, és elkezdett mesélni arról, hogy hol vette legutóbb az aktatáskáját. Elmondta, hogy a netről rendelte, és nagyon jó minőségű, bőr is, de azzal együtt jó áron volt. Rögtön érdekelni kezdett a dolog, mert az aktatáska, ami nekem van otthon, már kezd szétmenni. Rá is akartam kérdezni, hogy pontosan honnan szerezte az övét, de akkor elkezdett egy másik dologról beszélni, a fürdők történetéről. Bár a táska jobban érdekelt, azért meghallgattam előbb ezt, végül is ez is érdekes volt. Egyszer a babakocsival kapcsolatban is hallottam egy jó tippet, szóval érdemes meghallgatni az embereket.

A legtöbbünk számára a fürdés elengedhetetlen része a napi rutinunknak, főként higiéniai okokból, de kikapcsolódásként is. Több ezer évig azonban a fürdés egy nyilvános tevékenység volt, ami kevéssé hasonlított a saját tisztasági rituáléinkhoz. A fürdés számos ókori kultúra fontos részét képezte, amint azt az összes főbb vallás szabályai bizonyítják. Például a zsidó mikva és a muszlim hammam lényegében nyilvános fürdők voltak, amelyek a vallási szertartás tisztaságának részét képezték. De ezeknek voltak világi megfelelőik is.

Az ókori Görögországban és Rómában a nyilvános fürdő közéleti központok voltak. Jellemzően az egyik a fürdőbe menne, olívaolajjal dörzsölje, edzés a csatolt edzőteremben, majd a verejték áztatásával, majd talán egy masszázzsal szedje le a verejtéket, a szennyeződést és az olajat. A jó munkát végző emberek hozzák a rabszolgájukat, akik a fürdőeszközöket hordozzák, segítenek mosdani. Nem csak fürödhettél, kérhettél orvosi kezelést, és például borotválást és hajvágást (a fodrász néhány évszázaddal ezelőtt sebész volt). Volt ott étel és bor, könyvek, szórakozás. Az emberek órákig, akár egész nap is ott maradnának.

A mocskos középkori emberekkel kapcsolatos népszerű mítoszokkal ellentétben a fürdés még mindig megmaradt. A nyilvános fürdők még mindig léteztek, annak ellenére, hogy az egyház egyre jobban elutasította, ellenezte a társas fürdést, és természetesen a szexet és a prostitúciót. De a fürdő még mindig társadalmi esemény volt, és számos középkori kép van arról, hogy egy nagy medencében ülnek az emberek, és vacsoráznak vagy italokat fogyasztanak.

A reneszánsz idején a nyilvános fürdők többé-kevésbé eltűntek Nyugat-Európában, nagyrészt a pestis miatt, amiről az emberek úgy gondolták, hogy könnyebben elkapják, ha a pórusokat kinyitják a fürdés során. A 19. század elejéig a nyugat-európai rendszeres fürdés nem volt összefüggésben az egészséggel, azután az egyedül fürdés volt a normális. Európa többi részén azonban a nyilvános fürdők népszerűek voltak a reneszánsz alatt is, és a fürdés meglepően gyakori volt. A vallási szabályok és a társadalmi szokások azt jelentették, hogy sok fürdő különválasztotta a nemeket.

A nem nyugati kultúrák is a nyilvános fürdő hagyományait követték. A nyilvános fürdő még mindig fontos eleme a hagyományos japán kultúrának, ahol a fürdés először a 6. században terjedt el, a buddhizmus felemelkedése során. A japán fürdők közösek voltak, a férfiak és a nők együtt fürödtek, de utána már a nemeket különválasztják. Egy külön kategória a szauna, ami egy régi hagyomány Skandináviában és Ázsiában.

Ezután már rákérdeztem arra is, hol található olyan jó aktatáska, ami neki is van. Azt mondta, a Bagboxról rendelte. Én is megnéztem, és ott tényleg sok minőségi táska van, nagy része bőr. De nem csak táska van ott, hanem bőrönd, ékszeres doboz, iskolatáska, laptop táska, válltáska, és sok egyéb kiegészítő.

A legjobb az egészben, ha mégse tetszik a táska, meggondolnám magam, akkor 30 napon belül kicserélik, sőt, ha 30 000 ft fölött rendelsz, még ingyen küldenek egy futárt is érte. És még van vip klubjuk is, aminél megírják neked az akciókat.

Amikor megjött az aktatáska, nagyon örültem neki, pont olyan volt, mint a képen. Kimondottan jó minőségű, és a bőr is nagyon szép. Biztos, hogy fogok még rendelni tőlük, mert gyorsan is hozták ki. Ebből is látszik, hogy érdemes meghallgatni az embereket, mert tó ötleteket is adhatnak.