Miként tehetjük olcsóbbá wellness szállodánk üzemeltetését?

Egyre népszerűbb szabadidős tevékenységgé vált a wellnessezés manapság. Nincs is jobb, mint egy hosszú hétvégén elmenni egy kellemes szállodába, hogy kényeztessük magunkat, jó kajákat együnk, aztán a pezsgő fürdőben, szaunában múlassuk az időt, majd az étkezés és lubickolás fáradalmait a tepidáriumban pihenjük ki. Ha mindezzel megvagyunk, akkor mehetünk masszázsra, hogy a jótékony kezek vissza nyomkodják az életet megfáradt testünkbe. Mindezek után, ha van időnk, megtehetjük, hogy körülnézünk a szálloda körül, esetleg bowlingozunk, biliárdozunk egyet, majd kezdődik a körforgás előröl. Mehetünk családostul, vagy akár barátokkal, de van olyan is, aki egyedül is szokott ilyesmit csinálni, bár szerintem társaságban mindenképp élménydúsabb lesz a program. A folyamatos érdeklődés és népszerűség miatt, teljesen érthető hát, hogy sokan akarnak hasznot húzni ebből. Nincs is ezzel baj, de aki úgy dönt, hogy beszáll a vendéglátó bizniszbe, az készüljön fel, hogy nem fenék tejfel, amire vállalkozik, és rengeteg költsége is lesz a nagy bevétel mellé. Egy wellness részleg üzemeltetése ugyanis óriási energiákat emészt fel. Nem véletlen, hogy egyre több és több szállodánál figyelhető meg, hogy napelem rendszereket építenek be a számlák csökkentése érdekében. Ez pedig egy nagyon okos döntés, így azoknak, akik már rendelkeznek valamilyen vendéglátó hellyel, de nincs napelemük, azoknak mindenképp ajánlom, hogy szerezzenek be minél előbb, akik most készülnek beszállni ebbe az iparágba, azoknak azt javaslom, már eleve gondolkodjanak ebben a megoldásban.

Miért olyan jó egy ilyen rendszer? Hogyan működnek ezek a panelek? Megtérül-e időben a befektetés? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek, amikor valaki gondolkozni kezd abban, hogy rászánja magát egy ilyen döntésre. Képességeim korlátai között megpróbálok válaszolni ezekre, és általánosságban véve elmagyarázni, hogy is működik ez a dolog.

Először is fontos tudni, hogy a megújuló energiaforrások egyre nagyobb támogatást élveznek. Ezért ha ilyesmiben gondolkozunk érdemes körülnézni, hogy milyen lehetséges pluszokat tudunk megszerezni magunknak.

Ezek után érdemes tisztában lenni azokkal a feltételekkel, amelyeknek teljesülni kell ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban működjenek napelem paneljeink. Ezek közül a legfontosabbak között van a tájolás, a dőlésszög, az árnyékoltság, a levegő szennyezettsége és a tetőszerkezet teherbírása.

A tájolásnál nyílván a déli a legideálisabb, de a dél-keleti, dél-nyugati tájolás is megfelelő, viszont ha lehet, akkor ezektől ne nagyon térjünk le, mert az a teljesítmény látványos romlásához vezethet.

A dőlésszög számolását gépekkel végzik, így ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb eltérések is egy, két százalékos eltéréseket okoznak a termelésben, ami annyira nem nagy szám, de azért nem árt, ha törekszünk karra, hogy a lehető legideálisabb szögben érkezzenek be a napsugarak. Az árnyékoltság hasonló okok miatt fontos, bár ez már komolyabb teljesítmény vesztést okozhat. Nyilvánvalóan csökkenti a hatásfokot, ha a délután nagy részében néhány fa veszi el a napfényt a napelemek kinézett helyétől.

A levegő szennyezettsége főleg az ipari városokban okozhat gondot. Ilyen esetekben ugyanis az eső nem tudja olyan hatékonysággal tisztítani a panelek felületét, mint normál esetben. Ez is okozhat egy minimális energiavesztést, de természetesen ez sem olyan vészes, hogy emiatt könnyeket kellene, hogy hullassunk, minden esetre nem árt tudni róla.

A tetőszerkezet teherbírása már komolyabb kérdés. Ezek a rendszerek elég nehezek, és nyilván nem szeretnénk, ha beszakadna tőle a plafon. Természetesen ezt a problémát is meg lehet oldani. Sokszor előfordul, hogy a feltételek kedvezőtlensége miatt inkább a földön helyezik el a napelemeket, ahol sokkal több nap éri őket, nem kell aggódni attól, hogy beszakad a tető és hasonlók.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy amiről beszélünk az nem azonos a napkollektorral. A lényegi különbség abban áll, hogy a napkollektor a napfény hőjét alakítja energiává, míg a napelem az elektromágneses erőből készít áramot.

Kérdés lehet még, hogy mekkora méretű napelem rendszerben érdemes gondolkodni. Ezzel kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy a pluszba termelt áram eladásához számlaképesnek kell lenni (bár valószínűleg ez lesz a kisebb probléma), rengeteg papírmunkával jár, szigorú engedélyek kellenek hozzá és ráadásul a szolgáltató csökkentett díjat fizet érte, így olyan nagy haszonnal sem érdemes számolnunk. Azt kell, hogy mondjam, hogy a leggyorsabb megtérülést egyértelműen úgy érhetjük el, ha nullázzuk a villanyszámlánkat. Szálloda üzemeltetésekor egyébként sem ez lesz a fő bevételi forrásunk, bőven elég nagy befektetés lesz az is, hogy nullára kihozzuk a számlát, nem valószínű, hogy megéri külön áramot eladásra is termelni. Persze az fontos, hogy gondoljunk a későbbi bővítésekre, ezért nem árt, ha ráhagyunk egy keveset, hogy később ne kelljen bővíteni, ha nem muszáj. De amikor úgy hozza az élet, hogy kicsivé vált a korábbi rendszer mérete, akkor ne féljünk bővíteni se.

A rengeteg támogatás, a technológia folyamatos, gyors fejlődése miatt egyre jobb döntés tehát napelem rendszerbe fektetni, különösen akkor, ha egy wellness szállodát működtetünk, aminek az energiaellátása nem kicsi. Ráadásul a megtérülési idő egyre rövidebb, így egyre kevésbé számít ez hosszú távú befektetésnek. Mindenképp ajánlott részletesen utána olvasni ennek a témának, és átgondolni, mert valószínűleg megéri befektetni.