Nyaralás előtt férjen bele egy motorolaj csere

Ha nem akartok úgy járni, mint mi, akkor nyaralás előtt mindenképpen férjen be nektek egy motorolaj csere. Mi egyszer felejtettük el, és azóta is mindig felemlegetjük az esetet – most már inkább nevetve, mint mérgesen, de emlékszem, hogy akkor, amikor történt, kevésbé volt humoros az eset.

Egy olyan hajdúszoboszlói wellnessezésre indultunk el hétvégén a párommal, amit már nagyon régóta tervezünk. A pénteki szabadságokat már hónapokkal előre kivettük, előző héten már listába foglaltuk, hogy mit pakoljunk össze, és a pontos érkezési időnk is meg volt adva a szállodában, amit aztán végül természetesen nem tudtunk betartani.

Alig indultunk el ugyanis otthonról, a kocsink elkezdett borzasztó hangokat kiadni, és nagyon kiszámíthatatlanul viselkedni, nekünk pedig azonnal meg kellett állnunk, mert nem mertünk tovább menni. Nagyon meg is rémültünk, hogy mi van, ha tönkrement az autónk, és hatalmas költségek előtt állunk, így azonnal hívtunk egy autómentőt, hogy vigyen el minket a legközelebbi szervizbe.

Mindez közel egy órát vett igénybe, utána pedig vonatra kellett szállnunk, hogy elérhessünk a wellness központba, ott pedig az egész hétvégét idegeskedéssel töltsük, hogy mi baja lesz a kocsinknak. Valamennyire ez már a nyaralásunk élményéből is levont, de azért próbáltuk a jövő problémáját meghagyni.

Hétfőn aztán, amikor elmentünk a kocsiért, kiderült, hogy mindenről egyszerűen a motorolaj, vagy legalábbis annak hiánya tehetett. Mi ugyanis, amikor pár éve megvettük az autónkat, beleöntöttük az egy üveg Mannol, amit kaptunk vele együtt, de azóta nem is nagyon néztünk rá – és ezt meg is tudták mondani a motorolaj állapotából.

Elég hosszú okosítást kaptunk arról, hogy miért lenne fontos az a dolog, amit elmulasztottunk: a motorolaj felel azért, hogy a motor alkatrészei minden nehézség nélkül tudjanak egymáson csúszni, elmozdulni, és segít abban is, hogy ne melegedjen túl a motor. Mivel a mi adagunk a sok használat következtében mind elhasználódott, elfogyott, ami pedig megmaradt, már egyáltalán nem olyan tisztaságú volt, mint egy újonnan vásárolt Mannol olaj, ezért a motorunk elkezdett nem megfelelően működni.

Végül nagyon nagy szerencsénk volt, hogy időben megálltuk, mivel a motorunk így csak kevés károsodást szenvedett: azt mondják, így olcsón megúsztuk a javítást, bár mi természetesen nem éreztük annak.

A leckét azonban megtanultunk – mostantól egy nagy utazás előtt mindig ellenőrizzük a kocsink állapotát is. Ahhoz pedig, hogy a hasonló eset ne forduljon elő, kaptunk egy ajánlatot egy nagyon jó motorolaj webáruházhoz, ahol a nekünk megfelelő Mannol olajokhoz is hozzá lehet jutni. Abból, amit eddig láttunk, itt a legkedvezményesebb az ár, ráadásul mindehhez házhozszállítás is társul, megengedhető áron, jó kedvezményekkel. Olyan gyakran úgyse kell rendelnünk, hisz most már mindig tartunk is itthon tartalékot, és mivel keveset vezetünk, amúgy is elég csak évente elvégeznünk a motorolaj frissítését.

Mielőtt ide írtam, kicsit jobban utána is kérdeztem a témának, és már azt is tudom, hogy a következő nyaralásunkra hogyan készüljünk: az se mindegy ugyanis, hogy hova megy az ember. Ha síelni készülünk, nagy valószínűleg egy hideg, havas helyre megyünk, egy átlagos motorolaj pedig besűrűsödhet egy komolyabb fagy alatt, vagy legrosszabb esetben teljesen használhatatlanná válik. Másoknál azonban speciális adalékokkal elérték, hogy ez ne történjen meg, és egy az ilyenekre megéri figyelni, mielőtt elindulunk.

Ha jól válogatjuk meg, vagy szakértő segítségét kérjük egy motorolajos boltban, akkor akár az a Mannol olaj is használható legyen az ausztriai hegyvidékben, amit amúgy a kocsinkba töltünk – a lényeg, hogy minden nyaralás előtt gondolkodjunk el rajta, hogy van-e valami, amit még tennünk kell.