A téli fürdőzés veszélyei

Télen wellnessezni egészen egzotikus, különleges, hangulatos és ugyanakkor kockázatos is.

Én olyan helyen voltam legutóbb, ahol a wellness részleghez hosszú földalatti, fűtetlen folyosókon át lehetett eljutni. Ha pedig le akartuk rövidíteni, akkor megtehettük: a nyílt kerten keresztül, ahol épp 0 fok körül volt a levegő.

Élettel teli, erőtől duzzadó fiatalként, egy kis vacsi utáni pezsgőzést követően máshogy érzékeljük a hőmérsékletet. Szóval, amikor egy óra fürdőzés, szaunázás meg miegymás után vissza indultunk a szobánkba, úgy éreztük, könnyebb lesz átvágni csuromvizesen a nyílt levegőn.

lázcsillapításPerceket spóroltunk, ez így igaz. Na de amit másnap kaptam, azt nem tettem zsebre.

Elég az hozzá, hogy reggelre mintha lángolt volna a torkom, és úgy remegtem a fűtött szoba vastag takarója alatt is, mint a kocsonya karácsonykor. Vagy nem is tudom, mikor esznek kocsonyát.

A barátom persze nem fázott meg, úgyhogy őt kérleltem, hogy adjon már valami gyógyszert a táskából. Szerencsére rengeteg volt nálunk, mert az anyja már jóval az indulás előtt felhívta a figyelmünk, hogy télen azért csak óvatosan fürdőzzünk.

Nagy nehezen előkotort valami gyógyszert, ami jó a lázcsillapításra. Azt hiszem, az anyukája pont erre az utazásra vette nekünk. Nem tudom, hogy lázálom volt-e, vagy valóság, de úgy rémlik, hogy hosszas előadást is tartott nekünk, hogy miért fontos a lázcsillapítás egy komoly megfázás esetén. Pedig nem is orvos.

Mindenesetre az tuti, hogy ha nem papol róla nekünk ennyit, akkor nem viszünk magunkkal a szállásra, és akkor a barátom nekivághatott volna az ismeretlen városnak térdig érő hóban egy nyitva tartó gyógyszertár reményében.

Ami azért jó, hogy elmaradt, mert délutánra végül ő is ágynak esett. Egy ilyen plusz út, biztos nem tett volna még jót neki.

Úgyhogy ez lett a téli wellnessezésünkből. Forró teát kortyolgatva a szobában lévő tévé nagyjából tíz csatornái között szörfölve fetrengtünk, nyakig felhúzott, vastag takarókkal, lázcsillapítókkal, meg fülünkben a leendő anyósom kárörvendő hangjával, aki jó előre megmondta, hogy télen wellnessezni, szaunázni kvázi baromság.

A lázcsillapítás mondjuk végül működött. Mire hazaértünk nyoma sem volt a lebetegedésnek.

De erről az egészről nem beszéltünk otthon. A sírba visszük magunkkal, hogy milyen felelőtlenek voltunk.